Kuukkeli 16.4.2005 PDF Tulosta Sähköposti
Kirjoittanut Kuukkeli   
16.04.2005 00:00
Kaavakeskustelu, osa 2

Äkäslompolon laskettelukeskuksen alapuolelle tehdyn yleiskaavamuutoksen toinen yleisötilaisuus oli keskustelevampi, mutta vastustus säilyi. Ennakkosuunnitelmat olivat onnistuneet siinä suhteessa, että enemmistö toisen kokouksen noin 40 hengen joukosta oli loma-asukkaita. 

Toinenkin kaavan esittelytilaisuus alkoi Kolarin kunnan maankäyttöinsinööri Kullervo Laurin katsauksella Ylläksen alueen rakentamisesta, tonttien menekistä ja voimassa olevista ranta- ja asemakaava-alueista.

Sen jälkeen kaavaehdotusten laatija Tapani Honkanen Seitap Oy: stä kävi läpi vaiheet, miten päädyttiin nykyiseen, laskettelukeskuksen alapuoliseen alueeseen. Hän selosti kuulijoille myös, mitä esillä olevien ehdotusten kaavamerkinnät tarkoittavat.

 
Ystävien hylkäämä
Vastaperustetun Ylläksen ystävät ry: n varapuheenjohtaja Olavi Salminen toi terveisiä ensimmäisen kokouksensa pitäneeltä yhdistykseltä.

- Ensimmäisessä kokouksessamme täällä Ylläksellä oli paikalla 58 osallistujaa ja kokous päätyi esittämään kaavaluonnosten hylkäämistä. Sen lisäksi olemme saaneet noin 50 yhteydenottoa eli yli 100 henkilöä vastustaa hanketta.

Perusteluiksi hän sanoi alueen olevan monimuotoista luontoa ja siten erittäin arvokasta aluetta. Yhdistyksen jäsenistö on myös innokkaita hiihtäjiä ja lämpöladun alue on Äkäslompolon ylivoimaisia valtteja.

- Rakentaminen avaa tuulille aukkoja suojaiseen metsään, Salminen sanoi.

Näiden lisäksi yhdistystä huolettivat myös luontokeskuksen ympäristö ja tien vastapuoli. Porojen väistyminen muualle vähentäisi alueen aitoa henkeä. Rakentaminen vaarantaisi yhdistyksen mielestä myös Ihmisen Ringin musiikkiesityksiä ja lähituntureille avautuvia ikimetsänäkymiä.

- Rakentamista ei pitäisi suunnata Röhkömukan kaava-aluetta korkeammalle, hän päätti puheenvuoronsa, toivotti kunnalle menestystä Ylläksen alueen kaavoituksessa ja pahoitteli kaavalausunnon mahdollisesti aiheuttamaa negatiivista vivahdetta.

- Olemme positiivisella mielellä liikkeellä emmekä halua jarruttaa kehittämistä. 

 
Strategiaa kaivattiin
Loma-asukas Pertti Silanterä kaipaili kaavoituksen strategisia perusteita.

- Pitäisi differentioida Äkäslompolo ja Levi. Toivon, että täällä on muita arvoja.

- Ei alkuunkaan samoja kuin Levillä. Tämä alue on normaalia, pienimuotoista loma-asuntoaluetta. Jos Leviä ajatellaan, niin Iso-Ylläksen puolella ollaan lähinnä sitä tunnelmaa. Sinnehän tulee erittäin tiivis alue, kunnanjohtaja Heikki Havanka vastasi heti tuoreeltaan. 

Silanterä muistutti lisäksi, että uudessa kaavassa puhutaan samanlaisista kysymyksistä kuin Lounais- Suomen saaristossa, uusiutumattomista luonnonvaroista, joita ei vähällä kummalla kannattaisi uhrata. Hän kaipasi myös vastauksia kysymyksiin, joita Mauri Kuru esitti Kuukkelin yleisönosastokirjoituksessaan.


Ulkomaalaisten terveisiä 
Kokouksessa tuotiin terveisiä myös ulkomaalaisilta asiakkailta. Ylläs Majoituspalveluissa työskentelevä Sirpa Kuru kertoi sveitsiläisten kehuvan aluetta, kun siellä on niin rauhallista. 

- Rakentaminen, mökit, alikulut ja muuntoasemat ovat valitettavasti pilanneet jo Velhon Kodan reittiä ja Maisematie häiritsee Tunturijärven ladulla. Jos kaava toteutetaan on koko tien länsipuoli pilalla, hän jatkoi. 

Sanna Ollilan mukaan samanlaisia tunnelmissa ovat olleet myös Arctic Safaris Ylläs -yrityksen ulkomaiset asiakkaat. 

- He sanovat, että älkää vain rakentako aluetta pilalle. Sääli, jos tunturialue nyt menetetään. 

 
Korvaava alue 
Loma-asukas Simo Ruutana kyseli, mikä on pakottanut kaavoittamaan kyseisen alueen, joka on matkailijoiden hyötykäyttöalue. 

- Pala palalta kaavoittaminen on huono asia. Miksi ei ole kokonaistarkastelua, jotta lompolon ympärille saataisiin toimiva keskusta. Leviläisyys on vielä kaukana. 

Hänen mukaansa Äkäslompolossa ylös tunturiin rakentaminen häiritsee, Ylläsjärvellä ei. 

Lapin ympäristökeskuksen ylitarkastaja Leena Ruokanen kaipasi myös vaihtoehtoista tarkastelua. 

- Sen pitäisi olla laajempi kuin kaavan rajat. Missä olisi alue 5000-1000 neliön hotellille ja 200 mökille? 

Havangan mukaan vaikeuksia aiheuttaa kylän läheisten maiden pirstaloituneisuus. Hän kiitteli Metsähallituksen kaavoittamista. 

- Jos myönteinen kehitys jatkuu, tarvitaan aika tavalla lisää tontteja. 

Laatumaan Hannu Tiljan mukaan maanomistaja on halunnut kaavoituksellaan olla tukemassa kehittymistä ja vastata tulleisiin kyselyihin. 

Äkäslompolon Matkailu ry:n Vesa Kaulanen toi yhdistyksen terveiset tähänkin kokoukseen ja toivoi kaava- alueen laajentamista ja laajempaa käsittelyä esimerkiksi syksyn matkailun ja maankäytön seminaarissa. Samoilla linjoilla oli ollut myös Ylläs- Ski Oy, joka Havangan mukaan haluaa laajentaa kaavan koskemaan koko Ylläksen lakialuetta ja sen ylikin.


Kesän aikana valmista 
Muonion paliskunnan poroisäntä Taisto Ristimella kaipasi selvityksiä kaavan porojen laidunkierrolle aiheuttamista vaikutuksista. Lars Lillhonga puolestaan muistutti kevyenliikenteen väylästä, rakennettiin alue tai ei. 

Pekka Raukon mielestä mökkirakentaminen pilaa Maisematieltä, johon suhtauduttiin myös kriittisesti, avautuvat maisemat. 

- Missään muualla ei ole tuollaisia tunturimaisemia, kun Maisematieltä tullaan kylään. Mökeillä ne pilataan. 

Edellistä sopuisimmissa tunnelmissa pidetty kokous päättyi kunnanjohtaja Heikki Havangan arvioihin jatkoaikataulusta. 

- Eilen valittiin kaavatoimikunta, joka ei ole päättävä elin. Eiköhän se kesän aikana saa jotain valmiiksi. 

Ja olihan ennakkokaavailuissa vielä seminaarikin tämän kaavan tiimoilta.
Viimeksi päivitetty 04.09.2005 22:02
 

Lapland Hotels logo variation

jemes

humina

humina2

Kuukkeli