Kuukkelin no 1/2015 juttu yyryn vuosikokuksesta ja jäsenhankinnasta PDF Tulosta Sähköposti
Kirjoittanut Eero Vapa/Kuukkeli   
29.01.2015 19:07
Oheinen artikkeli on julkaistu alkaneen vuoden ensimmäisessä KUUKKELI-lehdessä ja sen uudelleenjulkaisuun kotisivullamme om meillä kirjoittajan lupa.

Ylläksen Ystävillä alkoi juhlavuosi
Huomenna tulee kuluneeksi kymmenen vuotta, kun saimme idean Ylläksen Ystävistä ja perustimme sen 30.12.2004. Paperityö vei sen verran aikaa, että yhdistys hyväksyttiin yhdistysrekisteriin seuraavassa elokuussa. Nyt alkaa siis yhdistyksen kymmenes toimintavuosi, Ylläksen Ystävien puheenjohtaja Marja Ramm-Schmidt kertoo, kun hän avaa yhdistyksen vuosi- ja talvikokouksen Ravintola Towerissa.
Ennen varsinaista kokousta kokousväki nauttii yhdistyksen perinteisesti tarjoaman keiton, joka tällä kerralla on porokeittoa, ja kuuntelee yhtä perinteiseen tapaan kahden vieraan esitelmän omasta työstään. Towerin kokoukseen on kutsuttu Kuukkelin edustaja, jonka lisäksi myös Kolarin kunnanjohtaja Kyösti Tornberg pääsee estradille.

Kurkistus taaksepäin
– Vuodet ovat mennee tavattoman nopeasti. Viime vuonna havahduin, että meillä tulee kymmenen vuotta täyteen, Röhkökumpu-mökiltään kokouksen jälkeen tavoitettu Marja huokaa.
Kun aika on kulunut nopeasti, ovat perustamishetken tunnelmatkin hyvin Marjan mielessä.
– Kun saimme idean Ylläksen Ystävistä, muistaakseni Olli Saikku sanoi paperityön, siis perustamisasiakirjojen laatimisen kuuluvan minulle, juristille.
Kunnallispolitiikon tyttärenä ja yhdistystoimintaan tottuneena Marja Ramm-Schmidtin oli helppo asettua vetämään uutta yhdistystä. Ylläksen Ystävien lisäksi Marjalla on tälläkin hetkellä puolenkymmentä muutakin kolmannen sektorin tehtävää hoidettavanaan.
Yhdistyksen toiminnan tavoite kirkastui seuraavan päivän hiihtoretkellä.
– Hiihtelin Tunturijärveltä Velhon Kodan suuntaan ja ihastelin Ylläksen hienoja maisemia. Siitä kirkastui ajatus, että yhdistyksen yhtenä tavoitteena tulee olla tämän ainutkertaisen luonnon ja tunturimaiseman vaaliminen.

Suhteita pitää hoitaa
Luonnon lisäksi yhdistyksen peruspilareiksi valittiin hyvien suhteiden vaaliminen paikallisyhteisöihin.
– Sen vuoksi haluamme aina kokousvieraiksi paikallisia ihmisiä kertomaan arjestaan. Se edesauttaa tiedon lisääntymistä ja lisää viihtyvyyttä. Vuorovaikutus parantaa entisestään hyviä välejä.
Marjan mukaan työ on kantanut hedelmää.
– Mielestäni suhtautuminen Ylläksen Ystäviin on muuttunut. Alussa tuntui, ettei meitä oikein hyväksytty. Nyt tilanne on aivan erilainen ja se parantaa sekä mökkiläisten että paikallisten elämää.
Marja Ramm-Schmidtillä onkin sydäntään lähellä kolme aihetta, mistä hän jaksaa saarnata jäsenistölle ja muillekin lomalaisille.
– Palveluita pitää käyttää eikä tuoda etelästä mitään mukanaan, täällä riittää tarjontaa. Latumaksu tulee maksaa jokaisesta lomamökistä ja -huoneistosta ja pitää muistaa lukea Kuukkelia.
Vaikka yhdistys on ollut usein eri kannalla kuin Kolarin kunta, puheenjohtaja kiittää kuntaa erittäin asiallisesta suhtautumisesta.
– Kun yhdistys hyväksyttiin elokuussa yhdistysrekisteriin, saimme kunnalta kutsun jo syyskuussa järjestettyyn seminaariin, ja meitä on kuultu kaikissa isoissa Yllästä koskevissa asioissa.
Parantamisen varaa on kuitenkin aina ja se onkin yksi tulevaisuuden töistä.

Kaavoitus ja kaivos isoja asioita
Ylläksen ystävien synty ajoittuu hetkeen, jolloin Ylläksellä ja varsinkin Äkäslompolossa oli meneillään isoja kiistanalaisia kaavoitushankkeita. Niiden jälkeen päälle kaatui Hannukaisen kaivoshanke.
– Molempien kohdalla tehtiin taustalla paljon työtä, joka ei näkynyt jäsenistölle.
Isoista asioista oli hyötyäkin yhdistyksen alkuvaiheessa. Ne herättivät väen.
– Kun Kuukkeli teki meistä perustamisen jälkeen pari juttua, saimme ensimmäisen talven aikana 70–80 jäsentä. Monet soittivat minulle ja puhuin heidän kanssaan puhelimessa 15–30 minuuttia, Marja Ramm-Schmidt muistelee alkuaikoja.

Katse tulevaan
Isot kaavat valmistuivat ja odottavat toteutustaan ja Hannukaisen kaivoskin näyttää vetävän henkeä ainakin muutaman vuoden ajan. Hiljeneekö Ylläksen Ystävien toiminta?
– Me voimistumme. Kuluneet kymmenen vuotta velvoittavat tehostamaan toimintaa.
Jäsenhankinta ja jäsenistön kuuleminen nousevat ensimmäisenä asialistalle, vaikka nykyistä 300 jäsenen määrää Marja pitää jo riittävänä.
– Vaikka se määrä antaa meidän mielipiteillemme jo painoarvoa, tarvitsemme nuorempia ja paikallisiakin jäseniä mukaan toimintaan. Nyt on aikaa järjestää myös jäsenkysely, jolla saisimme selville, mitä jäsenistö haluaa.
Marja toivoo, että se selventää myös, mistä johtuu kritiikki äkäslompolokeskeisyydestä.
– Se ei missään nimessä ole ollut tarkoitus. Kolmesta vuosittaisesta kokouksestakin yksi pidetään Ylläsjärven puolella, jotta saataisiin sieltä lisää väkeä mukaan ja tuomaan yhdistykseen asioita sekä asiantuntemusta joka puolelta Yllästä.
Myös kunnan suuntaan on vielä tekemistä.
– Meidän pitäisi saada aikaan epävirallinen “mökkiläisparlamentti” tai muu vuosittainen keskustelutilaisuus, jossa olisi enemmän kunnan luottamushenkilöitä mukana.
Vaikka asiat eivät äkkiä katsottuna ole isoja, vierähtää niissä helposti muutama vuosi, kun kaikki tekevät työtä talkoilla, kuten yhdistyksissä yleensäkin.
 
Onnistunut jäsenkampanja

Kun kaavoitukset ja kaivoskeskustelu ovat ainakin hetken poissa kuvioista, on hallituksella ollut aikaa aktiiviseen jäsenhankintaan. Se toteutettiin kahdella tempauksella Jounin Kaupassa.
– Olimme varapuheenjohtaja Veli-Pekka Räsäsen ja mieheni Leifin kanssa kaupalla joulukuun 22. päivänä, mutta se ei ollut onnistunut valinta, vain kuusi jäsentä. Ihmiset olivat juuri tulleita ja joulukiireiden stressaamia, Ylläksen Ystävien puheenjohtaja Marja Ramm-Schmidt muistelee.
Joulun jälkeen kaikki on toisin. Hallituksen jäsen Henry Söderström “saalisti” vaimonsa Railin sekä Leena ja Pekka Hultin kanssa yhdistykselle 35 uutta jäsentä.

Pajalastakin mukana
Ensimmäisenä Henryn pyydykseen käyvät pajalalaiset ja Kaulavaarassa mökin omistavat Barbro ja Ulf Zakrisson.
Jotain on jäänyt Ylläksen Ystävillä ja Kuukkelilla tekemättä, sillä heille yhdistys on aivan outo, vaikka lukevat Kuukkelia sekä täällä että kotona Ruotsin Pajalassa.
– Kuulimme yhdistyksestä naapureilta, jotka kävivät eilisessä kokouksessa, Ulf paljastaa.
Vaikka yhdistys on uusi tuttavuus, ovat Zakrissonit kaipailleetkin jotain vastaavaa toimintaa Ylläkselle. Niinpä jäsenyyskin oli selvä asia.
– Laajakaista kiinnostaa. Pajalassa se on jo 7–8 vuotta vanha asia, ja Ruotsi on panostamassa siihen miljardeja kruunuja, jotta koko maa saataisiin laajakaistan ulottuville. Täällä meillä ei ole mokkulaakaan vaan olemme pelkän televisiolähetyksen varassa, hän jatkaa.
Valokuituverkko olikin Henryn mukaan se asia, joka oli useimpien toivelistalla.
– En tiedä, voisiko Ylläksen Ystävät jotenkin edesauttaa, Henry mietiskelee tilaisuuden jälkeen.
Molemmissa kampanjatilaisuuksissa arvottiin uusien jäsenien kesken kauppias Sampo Kaulasen lahjoittama, 50 euron arvoinen herkkukori. Ensimmäisen voitti Soile Honkasaari ja toisen Marjatta Horttanainen eli he saivat jo vastinetta 2,5 vuoden jäsenmaksulleen.
Kaikki uudet jäsenet saivat alennuskupongin Jounin Kaupan Hyvinvointikeskuksen hierontaan.

Juhlaseminaari huhtikuussa
Ylläksen Ystävien vuosikokouksessa vahvistui, että Ylläksen Ystävät ja Kolarin kunta järjestävät yhteisen juhlaseminaarin Luontokeskus Kellokkaassa huhtikuun alussa. Ohjelman laatimista vetävät varapuheenjohtaja Veli-Pekka Räsänen ja kunnanjohtaja Kyösti Tornberg.
Alustavasti tarjolla on paneelikeskustelu sekä eri tahojen puheenvuoroja. Pysykää kanavalla.

 
Eero
Viimeksi päivitetty 29.01.2015 19:53
 

Lapland Hotels logo variation

jemes

humina

humina2

Kuukkeli